ΣΧΕΔΙΑ: Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσια Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες

 

“Υπηρεσίες Ημερήσιας Φροντίδας / Παραμονής για άτομα με Νοητική Υστέρηση στη Δραπετσώνα” ΚΩΔ. ΟΠΣ 5002544

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 36 άτομα με κύρια διάγνωση νοητική αναπηρία, άνω των 15 ετών, για την χρονική περίοδο 10ος/2017 – 9ος/2020
 • Παρέχονται υπηρεσίες μεταφοράς από και προς τη δομή, διημέρευσης, διατροφής, θεραπευτικής παρέμβασης, άθλησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακής υποστήριξης, κοινωνικής ένταξης
 • Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τους ωφελούμενους

Χρηματοδότηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 – ΕΣΠΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Επενδύουμε στον άνθρωπο

Κ.Ημ.Α. (ΙΙ)

Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας

“Υπηρεσίες Ημερήσιας Φροντίδας / Παραμονής για άτομα με Νοητική Υστέρηση στη Δραπετσώνα” ΚΩΔ. ΟΠΣ 5002544

 • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 36 άτομα με κύρια διάγνωση νοητική αναπηρία, άνω των 15 ετών, για την χρονική περίοδο 10ος/2017 – 9ος/2020
 • Παρέχονται υπηρεσίες μεταφοράς από και προς τη δομή, διημέρευσης, διατροφής, θεραπευτικής παρέμβασης, άθλησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακής υποστήριξης, κοινωνικής ένταξης
 • Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τους ωφελούμενους

Χρηματοδότηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 – ΕΣΠΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Επενδύουμε στον άνθρωπο

Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία»

Στόχος μας είναι τα μέλη μας να περάσουν από την απομόνωση της αναπηρίας στην κοινωνική ζωή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Η Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία» απευθύνεται σε άτομα με νοητικές και κινητικές δυσκολίες. Ιδρύθηκε για να καλύψει ένα κενό στην εκπαίδευση και στην απασχόληση ατόμων με αναπηρίες που είχαν τελειώσει την εκπαίδευση που προβλέπεται για Ατομα Με Αναπηρίες.

Σήμερα η δυναμικότητα της δομής διημέρευσης/ημερήσιας φροντίδας, ανέρχεται σε 73 άτομα άνω των 15 ετών, που κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και Νήσων.

Ο στόχος μας είναι τα μέλη μας να περάσουν απέναντι, από την απομόνωση της αναπηρίας στην κοινωνική ζωή.

Σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε από κοινού χρειάζεται να εκπαιδευτούν σε δεξιότητες που για τους περισσότερους θεωρούνται αυτονόητες.

Δεξιότητες καθημερινής ζωής

Z

Δεξιότητες αυτονομίας

Μέσα από τα προγράμματα επιδιώκουμε να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Στόχος μας είναι τα μέλη μας να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αυτόνομης διαβίωσης ή και σε απαιτήσεις επαγγελματικού περιβάλλοντος.

Z

Πρόγραμμα καθαριότητας και ατομικής υγιεινής

Μαθήματα για την Ατομική υγιεινή και την καθαριότητα του χώρου διαβίωσης. Εργοθεραπευτικές συνεδρίες για την βελτίωση δεξιοτήτων αυτοφροντίδας. Μαθήματα καθαριότητας επί του πεδίου.

Z

Διαχείριση χρημάτων

Τα μέλη της λέσχης «Σχεδία» οργανώνονται σε μικρές ομάδες και σε πραγματικές συνθήκες εκπαιδεύονται για:

 • την αναγνώριση και τη σωστή χρήση
 • την αγοραστική αξία
 • τη διαχείριση των χρημάτων
Z

Πρόγραμμα Μαγειρικής

Τα μέλη της λέσχης «Σχεδία», στα πλαίσια της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονομίας, μαθαίνουν:

 • Να παρασκευάζουν πρόχειρο φαγητό
 • Να μαγειρεύουν πλήρες γεύμα
 • Να ψωνίζουν τα υλικά που χρειάζονται
 • Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής
 • Να οργανώνουν την κουζίνα τους
Z

Παραγωγικά Εργαστήρια

Τα μέλη της λέσχης «Σχεδία» μαθαίνουν να φτιάχνουν σαπούνια να κατασκευάζουν κασμήματα και εποχιακά είδη, να παρασκευάζουν λικέρ και μαρμελάδες, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται:

 • Στην οργάνωση της δουλειάς τους με πνεύμα συνεργασίας
 • Στην συνέπεια κατά τη διαδικασία παραγωγής
 • Στην έννοια της αμοιβής για την εργασία κι όχι στην επιδότηση
 • Επίσης λειτουργούμε εργαστήριο μπουμπουνιέρας όπου κατασκευάζονται μπουμπουνιέρες και προσκλητήρια για γάμους και βαφτίσεις.

.

Z

Εκπαίδευση στην καλλιέργεια της γης

Στην ταράτσα του κτιρίου που στεγαζόμαστε τα μέλη μας καλλιεργούν εποχιακά λαχανικά τα οποία αξιοποιούνται στο πρόγραμμα Μαγειρικής.

Η επαφή με τη γη είναι θεραπευτική καθώς χαλαρώνει τις εντάσεις. Η γνώση της τροφικής αλυσίδας οξύνει τον νου καθώς συντελεί στην κατανόηση της έννοιας της αλληλουχίας των γεγονότων και της σχέσης αιτίου αποτελέσματος. Η συνειδητοποίηση ότι η τροφή τους, δηλαδή η επιβίωσή τους, κυριολεκτικά και συμβολικά είναι στα χέρια τους συμβάλλει στην τόνωση της αυτοεκτίμησής τους.

Η «Σχεδία» έχει υιοθετήσει ένα μικρό πάρκο της γειτονιάς το οποίο φροντίζει εξ’ ολοκλήρου.

Z

Εργαστήρι Ομάδας Υπολογιστών

Προώθηση και εφαρμογή δράσεων σχετικών µε τη χρήση υπολογιστών, µε τη δημιουργία παράλληλων δραστηριοτήτων εντός κι εκτός τάξης µε φωτογραφίες, ηχητικό και βίντεο υλικό και διαδικτυακές δραστηριότητες που επιτυγχάνουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή των ωφελουμένων.

Εξοικείωση με τον υπολογιστή και το περιβάλλον WINDOWS.

Σε μια χρονική περίοδο που οι υπολογιστές έχουν εισβάλλει στην καθημερινότητα του ανθρώπου και ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως μέσο εύρεσης εργασίας, κρίνεται απαραίτητη η εξοικείωση αλλά και η γνώση του συγκεκριμένου μέσου.

Στόχος/οι της εκπαιδευτικής δραστηριότητας είναι:

 • η κατοχύρωση της ικανότητας χρήσης του υπολογιστή σε βαθμό που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο επικοινωνίας αλλά και ως εργαλείο χρήσης για μια πιθανή μελλοντική αξιοποίηση σε ένα προστατευμένο περιβάλλον εργασίας
 • η ασφαλής χρήση του διαδικτύου ως μέσο ψυχαγωγίας και πληροφόρησης.
Z

Ενημέρωση για τα κοινά

Η κοινωνικοποίηση των μελών μας προϋποθέτει την ενημέρωση για τα γεγονότα της επικαιρότητας και τη διαμόρφωση γνώμης για ότι απασχολεί την κοινωνία. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και με οργανωμένες ομαδικές συζητήσεις, προσπαθούμε να βοηθήσουμε τα μέλη μας να γίνουν ενεργοί πολίτες της κοινωνίας που ζουν.

Ψυχαγωγία

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Το δράμα, η μυθοπλασία, τα εικαστικά, η κίνηση και η μουσική είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, για να γνωρίσουν τα συναισθήματα τους, να καταφέρουν να τα επικοινωνήσουν στους άλλους και να μάθουν να αλληλεπιδρούν δημιουργικά.

Στο τέλος της χρονιάς παρουσιάζουν το αποτέλεσμα τους με μια θεατρική παράσταση.

ΟΜΑΔΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

(Προσαρμοσμένη Κινητική Αγωγή)

Το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες προσαρμοσμένες στις ανάγκες και τις δυνατότητες των εξυπηρετούμενων του κέντρου μας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη μας προπονούνται σε αθλήματα στίβου και σε αθλοπαιδιές (μπάσκετ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ). Σκοπός των συγκεκριμένων ομάδων είναι η συμμετοχή στους αγώνες που διοργανώνουν τα  Special Olympics καθώς και σε τουρνουά με άλλους φορείς. Επιπλέον, η ομάδα στίβου συμμετέχει και στους αγώνες μαραθώνιου και ημι-μαραθώνιου που διοργανώνονται κάθε έτος.

Επίσης, συμμετέχουν σε ομάδες βασικής γυμναστικής και ψυχοκινητικής αγωγής – παιχνίδια, με σκοπό την διατήρηση και βελτίωση των φυσικών χαρακτηριστικών τους (φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση), ενώ παράλληλα αναπτύσσεται η αντιληπτική και οπτική ικανότητα, η κιναίσθηση, ο προσανατολισμός κλπ.

 Επιπλέον, λειτουργεί τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών. Η ομάδα αυτή έχει επιπλέον στόχο τη βελτίωση της ισορροπίας, του ρυθμού, του προσανατολισμού και του συντονισμού κινήσεων.

Ο στόχος του προγράμματος της ειδικής φυσικής αγωγής, πέρα από τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των συμμετεχόντων, είναι να αποκομίσουν και τα πολλαπλά ψυχολογικά οφέλη που προσφέρει η άσκηση.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναπτύσσεται η αυτοπεποίθηση, η αυτοαντίληψη και η  αυτοεκτίμηση, ενώ επιτυγχάνεται και η αισθητηριακή ολοκλήρωση τους. Τα μέλη μας μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν ομαδικά, με αποτέλεσμα την βελτίωση της κοινωνικοποίησής τους και την ομαλή ένταξή τους.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΓΙΟΓΚΑ

Η γιόγκα αποσκοπεί, χρησιμοποιώντας το σώμα, σε μια καλύτερη ισορροπία του ατόμου και σε μια καλύτερη αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού και του περιβάλλοντος του, τόσο του φυσικού, όσο και του κοινωνικού.

Η πρακτική της Γιόγκα από άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις συμβάλλει:

 • στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος,
 • στην ευθυγράμμιση του σώματος και στη βελτίωση της βάδισης.
 • συμβάλλει στην μείωση του στρες και του άγχους,
 • συμβάλλει στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, του αυτοσεβασμού και της κοινωνικοποίησης
 • συμβάλλει στην βελτίωση της ισορροπίας και την αύξηση της δύναμης,
 • προάγει το συναίσθημα της ευεξίας και επιφέρει αρμονία και ζωτικότητα σε όλα τα επίπεδα.

Ψυχολογική Υποστήριξη

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

Συναντήσεις με τους γονείς – κηδεμόνες των μελών μας με ψυχολόγο με στόχο:

 • Να επιλυθούν δυσκολίες στην επικοινωνία που προκύπτουν στο σπίτι
 • Να στηρίξουν το προστατευόμενο μέλος τους στην προσπάθειά του για ομαλή συμμετοχή στην κοινωνική ζωή

Οι συναντήσεις γίνονται είτε κατόπιν αιτήματος των γονέων είτε μετά από πρόταση της επιστημονικής ομάδας.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Υπάρχει η δυνατότητα ψυχοθεραπείας σε εβδομαδιαία βάση κατόπιν αιτήματος του/ης ενδιαφερόμενου μέλους ή και πρότασης της επιστημονκής ομάδας.

«Ομάδα Δημοσιογραφίας Ε.ΨΥ.ΜΕ.»

Σκοπός της Ομάδας

Η ομάδα δημοσιογραφίας σχεδιάστηκε και λειτουργεί από το 2012 εστιάζοντας στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων για τα ΑμεΑ που συμμετέχουν σε αυτήν. Δεξιότητες όπως η ομαδικότητα, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η πρωτοβουλία, η ευρηματικότητα, η ερμηνεία, η συγγραφή άρθρων, η παρακολούθηση της επικαιρότητας καθώς και η συνέπεια.

Στόχος της Ομάδας

Στόχος της ομάδας είναι η αρθρογραφία καθώς και η ενημέρωση για θέματα που συμβαίνουν γύρω μας και επηρεάζουν τη ζωή μας. Η εκμάθηση όλων των σταδίων, από την εύρεση ενός θέματος προς ενασχόληση μέχρι την αποστολή του συγγεγραμμένου άρθρου στην εφημερίδα ή ιστοσελίδα συνεργασίας, την ανάρτησή του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.ΨΥ.ΜΕ  και την προβολή του στην επίσημη σελίδα της Ε.ΨΥ.ΜΕ στο Facebook { Page: Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (Ε.ΨΥ.ΜΕ.) }.

Σημαντικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι η αναζήτηση και καταγραφή της επικαιρότητας – ‘’τι συμβαίνει γύρω μου’’. Ιστοσελίδες πληροφορούν τους εκπαιδευομένους για γεγονότα στην Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο ενημερώνοντάς τους για σημαντικά θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Η ομάδα δημοσιογραφίας της Ε.ΨΥ.ΜΕ αποτελεί μια πρωτότυπη και καινοτόμα δράση στην εκπαίδευση ΑμεΑ. Η εν λόγω ομάδα αποτελείται από νέους ενηλίκους με Υ.Λ.Α (Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμό) και άτομα με ελαφρά νοητική αναπηρία. Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει συγγράψει και δημοσιεύσει πάνω από 40 άρθρα. Ακόμα, πραγματοποιούνται επισκέψεις σε Μ.Μ.Ε ώστε οι εκπαιδευόμενοι να γνωρίσουν πως εργάζεται ο δημοσιογράφος σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ιστοσελίδες καθώς και πως βγαίνει η είδηση.

Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευόμενοι της ομάδας δημοσιογραφίας αποκτούν φωνή στην κοινωνία. Εκφράζονται και τοποθετούνται δημοσίως, με τον μοναδικό τους τρόπο, για θέματα που τους απασχολούν και τους ενδιαφέρουν. Ενημερώνονται και παρακολουθούν νέα και εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο που άμεσα ή έμμεσα τους επηρεάζουν, καθιστώντας τους πολίτες ενεργούς, με προβληματισμούς, άποψη και θέση.Μακροπρόθεσμος στόχος της ομάδας είναι η εκπαίδευση στο κομμάτι των συνεντεύξεων οι οποίες θα απομαγνητοφωνούνται και θα δημοσιοποιούνται.

Η ομάδας δημοσιογραφίας έχει επιδράσει εξαιρετικά θετικά στους εκπαιδευομένους με σπουδαία αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.

Δεπάστας Χαράλαμπος
Κοινωνικός Λειτουργός – Υπεύθυνος Ομάδας Δημοσιογραφίας

Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία»

Στόχος μας είναι τα μέλη μας να περάσουν από την απομόνωση της αναπηρίας στην κοινωνική ζωή.

Επικοινωνήστε μαζί μας

ΣΧΕΔΙΑ: Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσια Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες

 

Διεύθυνση: Μ. Μπότσαρη 33, 18648, Δραπετσώνα
Τηλέφωνο: 210 46 35 391
Φαξ : 210 44 19 181
Email: sxedia@epsyme.gr

Χρησιμοποιώντας τη φόρμα αποδέχεστε την αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων σας.
Πολιτική Απορρήτου & Cookies    Όροι Χρήσης

3 + 6 =

Κοινωνική Λέσχη «Σχεδία»

Pin It on Pinterest

Μοιραστείτε το!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!