Κέντρο Ημέρας Εφήβων ΠΛΟΕΣ / Ε.ΨΥ.ΜΕ.

“Υπηρεσίες Ημερήσιας Φροντίδας / Παραμονής για άτομα με Νοητική Υστέρηση στη Δραπετσώνα” ΚΩΔ. ΟΠΣ 5002544

  • Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 36 άτομα με κύρια διάγνωση νοητική αναπηρία, άνω των 15 ετών, για την χρονική περίοδο 10ος/2017 – 9ος/2020
  • Παρέχονται υπηρεσίες μεταφοράς από και προς τη δομή, διημέρευσης, διατροφής, θεραπευτικής παρέμβασης, άθλησης και ψυχαγωγίας, οικογενειακής υποστήριξης, κοινωνικής ένταξης
  • Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν για τους ωφελούμενους

Χρηματοδότηση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 – ΕΣΠΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Επενδύουμε στον άνθρωπο

Το Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης της ΑΜΚΕ “Πλόες” ΕΨΥΜΕ περιλαμβάνει την ανάπτυξη τριών Μονάδων Ψυχικής Υγείας (του άρθρου 11 του ν.2716/1999) και συγκεκριμένα δύο Ξενώνων και ενός Κέντρου Ημέρας για εφήβους με ψυχοκοινωνικά προβλήματα.

Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων αποτελεί Μονάδα Ψυχικής Υγείας (του άρθρου 11 του ν.2716/1999) που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2019 στον 4ο Τομέα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Αποτελεί, μαζί με τους δύο ξενώνες εφήβων, τμήμα του Ψυχοκοινωνικού Προγράμματος Εφήβων του φορέα «ΠΛΟΕΣ» ΕΨΥΜΕ.

Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι να αποτελέσει έναν ανοιχτό, πολιτιστικό χώρο ένταξης για εφήβους και έφηβες όλων των κοινωνικών ομάδων μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα καλλιτεχνικών, πολιτισμικών δράσεων και ανοιχτών εργαστηρίων, καθώς και μέσα από εξωτερικά προγράμματα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών επισκέψεων, αλλά και ενημερωτικών παρεμβάσεων στην κοινότητα. Ακόμα, σκοπός του είναι να καταστεί πυλώνας διασύνδεσης των εφήβων με άλλα δίκτυα και δομές, τόσο στη γειτονιά όσο και στην ευρύτερη περιοχή αναφοράς, προκειμένου να διασφαλίσει την επαφή τους με φορείς επαγγελματικής κατάρτισης και μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων απευθύνεται πρωταρχικά σε εφήβους και έφηβες που βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε ιδρυματικά περιβάλλοντα χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχιατρικές ή αναπτυξιακές διαταραχές. Ταυτόχρονα, στοχεύει – με τη συμμετοχή των εφήβων από την ευρύτερη γειτονιά – στη δημιουργία ενός πεδίου συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ νέων ανθρώπων από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων βρίσκεται στο Δήμο του Αγίου Δημητρίου (πάνω από τη στάση του μετρό Ηλιούπολη), σε ένα μεγάλο, ισόγειο, ενιαίο χώρο που παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογών και αλλαγών ανάλογα με τις ανάγκες χρήσης του. Περιλαμβάνει μία εφηβική δανειστική βιβλιοθήκη η οποία αναπτύσσεται και θα ολοκληρωθεί με τη σύμπραξη των εφήβων, και τεχνολογικό εξοπλισμό για την υποστήριξη των εργαστηρίων. Ακόμα, υπάρχει ένας βοηθητικός χώρος ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα κινηματογραφικών προβολών, αλλά και άλλων πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και ενημερωτικών δράσεων.

Το πρόγραμμα του Κέντρου Ημέρας Εφήβων θα περιλαμβάνει εργαστήρια προ-επαγγελματικής κατάρτισης, πολιτισμικά εργαστήρια και γενικότερα δράσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης ενώ παράλληλα θα σχηματιστούν μαθησιακές και εκπαιδευτικές ομάδες για την προώθηση της σχολικής συμμετοχής. Ενδεικτικά, στο Κέντρο Ημέρας λειτουργούν: εργαστήριο κινηματογράφου, εργαστήριο φωτογραφίας, εργαστήριο τεχνολογίας & ψηφιακού προγραμματισμού και ομάδα εφηβικής βιβλιοθήκης και επιτραπέζιων παιχνιδιών, ενώ στη συνέχεια πρόκειται να αναπτυχθούν: ομάδα εικαστικών, ομάδα θεάτρου και άλλες δράσεις που θα διαμορφωθούν με βάση τα ενδιαφέροντα και τις επιθυμίες των εφήβων.

Το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας Εφήβων αποτελείται από ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγό και επισκέπτη υγείας, ενώ υποστηρίζεται από εκπαιδευτές, διαπολιτισμικούς μεσολαβητές και εθελοντές.

Το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας είναι 9:00 – 20:00, Δευτέρα-Παρασκευή.

Pin It on Pinterest

Μοιραστείτε το!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!