Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Alive & Kicking
Η άθληση και τα οφέλη της

30 Σεπ, 2019 | Ομάδα Δημοσιογραφίας

Το πρόγραμμα «Alive and Kicking» ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που υλοποίησε η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών «Πλόες». Οι χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν οι: Γαλλία, Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία και η Ελλάδα με την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικών Μελετών «Πλόες» να είναι ο leader. Σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν να αναδείξει τη σημαντικότητα της άθλησης στα ΑμεΑ. Υπεύθυνος για το πρόγραμμα του «Alive and Kicking» ήταν ο κ. Διονύσης ο οποίος έκανε εξαιρετική οργάνωση και χωρίς αυτόν δεν ξέρουμε αν θα γινόταν.

 Υπήρχαν οι ακόλουθες ομάδες: ομάδα στίβου, ομάδα κολύμβησης και ομάδα μπάσκετ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επισκέψεις σε κανονικές ομάδες. Βλέπαμε προπονήσεις όπως ποδόσφαιρο Futsal, προπόνηση κολύμβησης, προπόνηση μπάσκετ, προπόνηση στίβου. Αφού τελειώσαμε την παρακολούθηση των αθλημάτων σειρά είχε η επιλογή για το άθλημα που θα διάλεγε ο καθένας. Κάναμε όλοι μαζί αρκετές συναντήσεις με την κα. Μαρία Παυλάτου για το πως πάνε οι προπονήσεις που μας βοήθησαν.

Οι προπονήσεις μας ήταν κάθε Τρίτη και Παρασκευή. Σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι με πίστη και θέληση. Μετά από μια σειρά σκληρών προπονήσεων, για σχεδόν 10 μήνες, έγινε η τελετή λήξης με αγώνες μπάσκετ, ποδοσφαίρου, στίβου και κολύμβησης την Πέμπτη 19/09/2019 και αγώνα σκυταλοδρομίας την Παρασκευή 20/09/2019.

Ήταν πολύ ωραίο το πρόγραμμα, ήταν μια αρκετά ευχάριστη εμπειρία και δεν θα την αλλάζαμε με τίποτα καθώς είχαμε βάλει στόχο από την αρχή της χρονιάς να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και τα καταφέραμε κάτι που δεν φανταζόμασταν στην αρχή. Μάθαμε πολλά! Μαζί μας ήταν ΑμεΑ από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Γαλλία που έκαναν κι αυτοί το ίδιο πρόγραμμα με εμάς. Ήταν ξεχωριστό και μια εμπειρία που δεν είχαμε ξαναζήσει. Παρατηρήσαμε ότι δεν είχαμε ιδιαίτερες έως καθόλου διάφορες με τα άτομα από τις χώρες που ήταν στο πρόγραμμα. Μέσα από αυτό το αθλητικό γεγονός διδαχθήκαμε ότι κανείς δεν είναι τέλειος και δεν πρέπει να το παίζει αρχηγός κι ότι είναι ο καλύτερος γιατί όλοι είμαστε ίδιοι και μέσα από το πρόγραμμα αυτό γινόμαστε καλύτεροι με σκληρή δουλειά και χωρίς βεντετισμούς. Αν κάνουμε τις βεντέτες όχι μόνο θα αποτύχουμε αλλά ακόμα μειώνουμε τους άλλους και τους περνάμε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να προσπαθούν στη ζωή τους για τίποτα.

Είδαμε χαρούμενους ανθρώπους να συμμετέχουν σε αυτό, είδαμε εικόνες που δεν περιμέναμε να δούμε, εικόνες που θα τις έχουμε για πάντα χαραγμένες στην μνήμη μας. Ήταν χαρά και τιμή για όλους να βρισκόμαστε στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο στην τελετή λήξης του προγράμματος την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019. Ήταν χαρά μεγάλη η συμμετοχή στην σκυταλοδρομία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο. Υπήρχε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα και ο κόσμος χειροκρότησε όλους τους αθλητές.

Με προσπάθεια και σκληρή δουλειά όλα γίνονται και το σημαντικότερο ήταν ότι η Ε.ΨΥ.ΜΕ είχε αρκετές διακρίσεις. Μακάρι να γίνονται δράσεις τέτοιες πιο συχνά όπως έγινε με το πρόγραμμα «Alive and Kicking» διότι μόνον ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει απλόχερα τέτοιες συγκινήσεις.

Ένας άνθρωπος που αθλείται πρέπει να έχει δυνατό μυαλό, υπομονή και στήριξη από τους γύρω του γιατί η ζωή είναι δύσκολη κι απαιτητική.

Γενικά πρέπει όλος ο κόσμος να αθλείται, δηλαδή να γυμνάζεται, γιατί αυτό βοηθάει στην υγεία και γενικότερα στην ψυχολογία. Ο αθλητισμός βοηθάει στο αίμα, στα κόκκαλα, στα μπράτσα, καίει τα λίπη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει την καλή λειτουργία της καρδιάς και καλή κυκλοφορία του αίματος, είμαστε γεροί, ευέλικτοι, ομορφαίνουμε την καθημερινότητά μας και φυσικά δε μένουμε σπίτι συνέχεια! Φτιάχνει επίσης τη διάθεσή μας αφού καταπολεμά την κατάθλιψη και απογειώνει τη διάθεσή μας. Με τα αθλήματα παράγεται αδρεναλίνη και αυτό κάνει καλό. Πρέπει να πηγαίνουμε σε γυμναστήρια και σε γήπεδα να γυμναζόμαστε. Όταν είναι κανείς γυμνασμένος, νιώθει πιο ζωντανός. Λίγη γυμναστική κάθε μέρα δεν θα μας βλάψει. Αντίθετα μας κάνει καλό στον τρόπο ζωής μας και στην διάθεσή μας. Επίσης καλό στην υγεία κάνει ο χορός όπου είναι και διασκεδαστικός και μας φτιάχνει το σώμα και τη διάθεση! Εξαιρετικό για όλους μας είναι και το περπάτημα και το τρέξιμο. Αν δε μπορείς να τρέξεις τουλάχιστον να περπατάς! Όταν περπατάει ή τρέχει κανείς αποκτάει σώμα αδύνατο και γερό.

Αποτέλεσμα όλη αυτής της ασχολίας είναι να κοινωνικοποιούμαστε αλλά και να κάνουμε ακόμη και κοινωνικό έργο στα μικρά παιδιά για να αθλούνται, να γίνεσαι το παράδειγμα. Έτσι γίνεσαι και καλύτερος άνθρωπος για την κοινωνία. Σπουδαίο ρόλο παίζει ο αθλητισμός επειδή μπορεί να σε προστατέψει από το να μπλέξεις με ουσίες (ναρκωτικά). Βοηθάει όμως και τα άτομα που έχουν μπλέξει ήδη με ουσίες να δουν το μέλλον με άλλο μάτι.

Η υγεία ενός ανθρώπου είναι σημαντική και πρέπει να προσέχουμε πάντα και την διατροφή μας. Δηλαδή να τρώμε υγιεινά όπως φρούτα και λαχανικά που βοηθούν το αίμα και το συκώτι και κάνουν καλό στα νεφρά. Τα ψάρια κάνουν πολύ καλό αλλά και το κρέας, χωρίς λίπος πάντα, κάνει καλό. Όταν τρώμε υγιεινά και περπατάμε γυμναζόμαστε, μας ανεβαίνει στα ύψη η διάθεσή μας! Μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό! Πρέπει επίσης να πίνουμε πολύ νερό, πολλούς χυμούς και γάλα. Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω θα έχουμε καλή υγεία, μακροζωία και θα είμαστε δυνατοί! Ο αθλητισμός λοιπόν είναι χρήσιμος για την υγεία τη σωματική και την ψυχική. Όσοι είναι αγύμναστοι πολλές φορές νιώθουν σαν άρρωστοι και παθαίνουν πολλά άσχημα.

Μακάρι να συνεχιστεί το πρόγραμμα του «Alive and Kicking» και να ξανάρθουν κι από άλλες χώρες. Θα συμβούλευα κάποιον να μπει στο πρόγραμμα του «Alive and Kicking» για να ζήσει τις εμπειρίες άλλα και τα συναισθήματα που ζήσαμε. Εις το επανιδείν.

 

Ομάδα Δημοσιογραφίας Ε.ΨΥ.ΜΕ

Επικοινωνία:  psihiomadas@gmail.com

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Επικοινωνήστε με την Ομάδα Δημοσιογραφίας

6 + 1 =

Χρησιμοποιώντας τη φόρμα αποδέχεστε την αποθήκευση και επεξεργασία των δεδομένων που πληκτρολογείτε.
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
    Όροι Χρήσης

Pin It on Pinterest

Μοιραστείτε το!

Μοιραστείτε το με τους φίλους σας!